Begeleiding bij verlies en rouw

Verlies hoort bij het leven, zoals het verlies van een persoon die ons dierbaar is of het verlies van iets dat ons dierbaar is. Het omgaan met een verlies en het rouwen, doen we allemaal op onze eigen manier. Soms is het verlies echter zo groot dat je het niet alleen meer kunt en is extra begeleiding nodig.

Rouwen is een heel natuurlijk en traag proces. Je hebt tijd nodig om afscheid te nemen van wat je dierbaar was en je moet je leren aanpassen aan de nieuwe situatie.

Hoe lang een rouwproces duurt en hoe het verloopt is heel persoonlijk. Er bestaan geen regels over wat normaal is. Niks is beter of slechter. Wel kan het rouwen heel zwaar vallen en dan is professionele hulp erg welkom. Zo krijg je ondersteuning terwijl je je aanpast aan een situatie die nieuw is voor je.

Ik ben er voor iedereen die hulp nodig heeft met het doorleven van een verlies. Dit hoeft niet recent te zijn. Ook wanneer het verlies lang geleden heeft plaatsgevonden. 

Iedereen krijgt een keer te maken met verlies en met verliesgevoelens die daarna ontstaan. Ik kan je helpen deze ingewikkelde gevoelens te ontwarren. 

Voorbeelden van verlies:

  • Het overlijden van een dierbare
  • Ziekte die ongeneeslijk is (palliatief)
  • Ziekte die terminaal is 
  • Een echtscheiding
  • Een miskraam of abortus
  • Ongewenste kinderloosheid 
  • Het verlies van je baan
  • Het verlies van je huisdier

Ieder rouwproces is uniek. Rouw gaat zijn eigen weg. Je zult gaan leren het verlies te integreren in je veranderde levensverhaal, beseffen dat er een verlies is, omgaan met de gevoelens van verlies en verder leven met het gemis.

De begeleiding kan bestaan uit gesprekken en/of beeldend werken, dit kan in mijn praktijk of bij je thuis. Je kunt ook kiezen voor natuurwandelen (een combinatie is ook mogelijk). We wandelen in het bosgebied van Oosterhout. Dit kan alleen of met lotgenoten. (Opgeven kan via het contactformulier op pagina contact).

Het beeldend werken hoeft natuurlijk niet als je je hier niet prettig bij voelt, alleen gesprekken zijn zeker zo waardevol.